VestiO namaKontaktEnSr

Porez na nasleđe i poklon u Srbiji

May 5, 2012
August 8, 2024

Pojedinac koji nasleđuje imovinu ili dobija imovinu kao poklon podležu plaćanju poreza na nasleđe i poklon. Pravno lice koje primi imovinu kao poklon je takođe obveznik ovog poreza. Stopa poreza je proporcionalna i iznosi 2,5%.

Sledeći korisnici su oslobođeni poreza na nasleđe i poklon: osobe u prvom stepenu srodstva, odnosno direktni potomci, supružnici i roditelji; zemljoradnik koji primi poljoprivredno zemljište ako je u drugom stepenu srodstva i živeo je u istom domaćinstvu sa ostaviocem /polonodavcem najmanje 1 godinu pre smrti ostavioca/ poklonodavca itd.

Poreski obveznik je dužan da podnese poresku prijavu poreskim organima u roku od 10 dana od dana kada je sudsko rešenja o nasleđivanju postalo pravnosnažno ili od dana kada je zaključen ugovor o poklonu.Porez na nasleđe i poklon plaća se u roku od 15 dana od dana dostavljanja rešenja o utvrđivanju poreza.

Kontaktirajte nas

DMK Tax & Finance je srpska poreska i računovodstvena konsultantska kompanija, specijalizovana za zadovoljavanje potreba stranih privrednih subjekata i pojedinaca. Možemo biti Vaš partner za tržište Srbije.
Phone: +381 11 408 5131
Cell: +381 62 8446 906
E-mail: office@dmk.rs
PAK: 105005
Skype: dmk_tax_finance
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.