VestiO namaKontaktEnSr

Porez na dohodak građana u Srbiji

May 5, 2012
August 8, 2024

Porezom na dohodak građana se oporezuju zarade, prihodi od ugovora o delu, prihodi od autorskih prava, privremeni i povremeni poslovi, prihodi od kamate, i ostali prihodi koje ostvari fizičko lice.

- Porezom na dohodak građana se oporezuju zarade, prihodi od ugovora o delu, prihodi od autorskih prava, privremeni i povremeni poslovi, prihodi od kamate, i ostali prihodi koje ostvari fizičko lice.

- Stopa poreza na dohodak građana iznosi od 12% (zarade) do 20% (ostali prihodi).

- Dnevnice, prevoz i troškovi poslovnih putovanja, itd. se oporezuje samo ako prelaze neoporezovane iznose propisane zakonom.

- Ostale isplate kao što su solidarnost pomoći, pomoć u slučaju smrti člana porodice, jubilarne nagrade, stipendije, otpremnine, itd. su oporezivi, ako prelaze neoporezovane iznose propisane zakonom.

- Davanje roba i usluga, kredita pod povlašćenim uslovima i drugih naknada koje se pružaju zaposlenima smatraju se zaradom i shodno tome oporezuju. - Prihodi od ugovora o delu oporezuju se po stopi od 20 odsto. Poreska osnovica je razlika između bruto prihoda i troškova nastalih u skladu sa zakonom. Troškovi se mogu priznati u celosti (stvarni troškovi), ili kao normirani troškovi (20% od bruto prihoda).

Kontaktirajte nas

DMK Tax & Finance je srpska poreska i računovodstvena konsultantska kompanija, specijalizovana za zadovoljavanje potreba stranih privrednih subjekata i pojedinaca. Možemo biti Vaš partner za tržište Srbije.
Phone: +381 11 408 5131
Cell: +381 62 8446 906
E-mail: office@dmk.rs
PAK: 105005
Skype: dmk_tax_finance
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.