VestiO namaKontaktEnSr

Obaveze banaka u vezi isplata zarada od 1. jula 2012.

June 20, 2012
August 8, 2024

Počev od 1. jula 2012. godine, banke preko kojih se vrši realizacija naloga za isplatu zarada, odnosno naknada zarada, uključujući i ugovorenu naknadu za privremene i povremene poslove, do isteka dana u kome su realizovale naloge za te isplate, dostavljaju Poreskoj upravi, u elektronskoj formi, informacije o izvršenom platnom prometu za iste (u obliku elektronskih evidencija).

Na web sajtu Poreske Uprave dana 05.06.2012. godine objavljeno je Objašnjenje Ministarstva finansija br. 011-00-326/2012-04 od 05.06.2012. godine (Objašnjenje), u kome se pojašnjava primena odredbe čl. 30a Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, koja propisuje obavezu banaka da će dozvoliti isplatu zarada, odnosno naknada zarada, samo uz istovremeno plaćanje obaveza po osnovu poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje.

Objašnjenjem se faktički smanju obaveze banke po osnovu odredbe čl. 30a, jer će banke biti u obavezi samo da Poreskoj upravi dostave određene podatke, dok banke neće biti u mogućnosti da ne dozvole isplatu zarada ukoliko istovremeno nisu plaćeni porezi i doprinosi za obavezno socijalno osiguranje.

Počev od 1. jula 2012. godine, banke preko kojih se vrši realizacija naloga za isplatu zarada, odnosno naknada zarada, uključujući i ugovorenu naknadu za privremene i povremene poslove, do isteka dana u kome su realizovale naloge za te isplate, dostavljaju Poreskoj upravi, u elektronskoj formi, informacije o izvršenom platnom prometu za iste (u obliku elektronskih evidencija). Elektronska evidencija sadrži sledeće podatke:

  • naznaka banke koja je realizovala naloge,
  • datum plaćanja,
  • isplatilac,
  • iznos zarada, odnosno naknada zarada, uključujući i ugovorene naknade za privremene i povremene poslove, koje su u toku tog dana realizovane po nalogu svakog isplatioca,
  • iznos poreza na zarade i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje koji su plaćeni,
  • uplatni računi javnih prihoda na koje su te uplate izvršene i
  • drugi podaci neposredno povezanim sa izvršenim nalozima za isplatu zarada.

Po prijemu informacija od banke, Poreska uprava preduzima aktivnosti iz svoje nadležnosti u okviru kancelarijske, odnosno terenske kontrole i, kada su za to ispunjeni zakonom propisani uslovi, podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog, odnosno prijavu za pokretanje krivičnog postupka protiv isplatioca tih prihoda, kao i pokretanje postupaka za redovnu, odnosno prinudnu naplatu pripadajućih javnih prihoda.

Kontaktirajte nas

DMK Tax & Finance je srpska poreska i računovodstvena konsultantska kompanija, specijalizovana za zadovoljavanje potreba stranih privrednih subjekata i pojedinaca. Možemo biti Vaš partner za tržište Srbije.
Phone: +381 11 408 5131
Cell: +381 62 8446 906
E-mail: office@dmk.rs
PAK: 105005
Skype: dmk_tax_finance
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.