VestiO namaKontaktEnSr

Korišenje godišnjeg odmora iz prethodne godine u tekućoj godini

July 22, 2024

Kako se bližimo 30. junu, u praksi je česta nedoumica i poslodavaca i zaposlenih kako postupati sa neiskorišćenim danima godišnjeg odmora iz prethodne godine.

Član 73 stav 2 Zakona o radu (Zakon) propisuje da zaposleni koristi godišnji odmor najkasnije do 30. juna naredne godine.

Član 68 stav 4 Zakona navodi da zaposleni ne može da se odrekne prava na godišnji odmor, niti mu se to pravo može uskratiti ili zameniti novčanom naknadom, osim u slučaju prestanka radnog odnosa u skladu sa ovim zakonom.  Dakle, ako zaposleni iz bilo kog razloga ne želi da koristi godišnji odmor, poslodavac ne može da isplati naknadu za neiskorišćene dane.

Da li to znači da u ovom slučaju zaposleni prosto gubi pravo na neiskorišćene dane?

Odgovor je negativan, pošto član 75 stav 1 Zakona navodi da je poslodavac taj koji odlučuje o korišćenju godišnjeg odmora, uz prethodnu konsultaciju zaposlenog. Iako zaposleni ne želi da koristi godišnji odmor, poslodavac može da donese rešenje o korišćenju godišnjeg odmora zaposlenom do 30.06.2024. godine, koje je potrebno da dostavi najkasnije 15 dana pre datuma određenog za početak godišnjeg odmora.

Kontaktirajte nas

DMK Tax & Finance je srpska poreska i računovodstvena konsultantska kompanija, specijalizovana za zadovoljavanje potreba stranih privrednih subjekata i pojedinaca. Možemo biti Vaš partner za tržište Srbije.
Phone: +381 11 408 5131
Cell: +381 62 8446 906
E-mail: office@dmk.rs
PAK: 105005
Skype: dmk_tax_finance
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.